петак, 1. јун 2007.

БОВАНСКО ЈЕЗЕРО - 10.06.2007. овде се одржава КУП КСР ТРЊАНЕ - ОПШТИНА АЛЕКСИНАЦ (ЕКИПНО)

Рибарчета САН...

Хоћу ли ја икад овако?

Име: БОВАНСКО ЈЕЗЕРО
Локација: 35км од Алексинца - 12км од Соко Бање
Дужина: 7км
Дубина: 80 - 2 м
Рибљи фонд: Шаран Амур; Караш Бабушка; Деверика; Беовица Бодорка; Сом; Смуђ; Гргеч; Манић; Тостолобик; Лињак

На половини свога тока, река Моравица је преграђена и од 1978. године је настала акумулација Бован (по истоименом селу) или Бованско језеро како га сви зову. Дугачко је око 7 км, и покрива неких 500 ha водене површине. При нултом (највишем) водостају дубина код бране достиже и 80м. Горњи део језера је плићи, са просечном дубином мањом од 2м и представља мрежну зону за већи број рибљих врста које живе у језеру. Низводно, језеро улази у теснац, обале су стрмије и дубина је знатно већа. Доњи део језера се са изласком из теснаца шири и чини неколико великих и дубоких залива.
Веома је богато рибом и представља најпосећеније језеро у овом делу Србије. Јужно од Јагодине, преко Зајечара и Књажевца, Крушевац и околина, па све до Лесковца већина риболоваца из свих ових места долази на Бованско језеро да окуша своју риболовашку срећу. Читав Ниш са својих 4500 риболоваца пеца на Бованском језеру. Број рибљих врста је изузетно велики почев од племенитих врста: сом, смуђ, шаран па затим амур, толстолобик, клен, гргеч (бандар), лињак, мноштво беле рибе: сребрни караш (бабуска), деверика, бодорка (зутоока), беавица.
Иначе, општине Алексинац и Ражањ користе воду из Бованског језера за пише. Што се тиче општине Сокобања она је у претходној 2001. учинила пуно на очувању квалитета воде реке Моравице, те је у октобру 2001. поново оживела и пустила у рад постројење за прераду отпадних вода, депонија која је била надомак Моравице се гаси и затвара. Кланица која је била један од ретких загађивача је прикључена на колектор, тако да слободно можемо реци да ће воде Моравице и Бованског језера у наредним годинама бити још
чистије.

















Нема коментара: